Sök:

SKAFT

Lite om skaftval:

De olika bågskyttediciplinerna kräver lite olika skaft för att ge bästa förutsättningar för dig som skytt!

Tavelskytte inomhus compound

Välj ett så grovt skaft som möjligt. World Archery (WA) fd. FITA godkänner skaft med en maximal ytterdiameter på 9.3 mm. Här finner vi numera även skaft i kolfiber. 

Moderna skaft sm Gold Tip s Nine 3 ger dig ett skaft som inte böjer sig och har en fantstisk precision.
I aluminium finns Eastons X7 modell i storlek 2315 eller 2318 närmast med 9.25mm men är ett tungt skaft som kräver längre draglängd och en båge ställd på max. Storlekarna 2312 och 2314 passar bättre för kortare draglängder och lägre dragkrafter.
 De två sista siffrorna beskriver skaftets väggtjocklek i 1000/delar av en tum! Ett skaft med tjockare väggar har dessutom bättre hållfasthet!

Tavelskytte 30-90 meter

Välj gärna ett extremt rakt och smalt skaft för att ge optimala fördelar på de långa avstånd som det handlar om. Främsta val är Gold Tip Kinetic Pierce Platinum och Tour samt Easton X10, Navigator, ACE med möjligt alternativ ACC Ett budgetalternativ är Carbon One. Tunna skaft påverkas mindre av sidvind. Kom ihåg att skruva fenorna maximalt för bästa möjliga pilgruppering.
 

Fält & Jaktskytte

Här gäller det att bedöma avstånd på oftast omarkerade avstånd upp till 60 meter. En snabbare pil hjälper. Direkt tänker vi på helkolfiberskaft. Här finns GoldTip Ultralight 400 eller 500 matchad med en 50 grain PDP spets ger pilhastigheter uppemot 330ft/s med 28" och 60#, har du krav på pilvikten (Förbund som EAA, IFAA) så är vårt förslag GoldTip UL22 matchad med en 80 grain spets väger den in på 300 grain.
Ett något tyngre alternativ är Easton Carbon One, dessa skaft finns i fler storlekar för den som skjuter recurve med fingersläpp.

3D-skytte

Med maximalt 45 meter påverkas pilen inte direkt av sidvind så vi kan välja ett grövre skaft.
Ett skaft som bryter linjer och ger hastigheter uppemot 320ft/s med rätt båge. Kan det vara fel? Alternativet heter GoldTip Ultra 22 Pro där pilvikten kan gå ned mot 250 grain med en 50 grain spets!
DAgens tvåpils system på 3D tävlingarna gynnar tunnare skaft här kan du med fördel titta på GoldTip Pierce skaft.

Vill du ha ett extremt lätt skaft så kika på 3DHV från Victory Arrows.


Jakt på vilt

Kräver betydligt starkare - styvare skaft än vid tavelskytte. Till största delen beroende på den betydligt större spetsens tyngd. En tung spets tvingar skaftet att böja sig under pådrivningsfasen! Vanlig styvhet(spine) är .340 och .300 för jaktpilar till bågar med dragkraft på 60-70#.
Ett stabilt skaft är Gold Tip Velocity Hunter och Hunter XT.
Moderna pilar är nu supertunna, Gold Tip Kinetic Pierce har varit en favorit under det senaste året.
Det starkaste skaftet vi har på lager heter Kinetic Kaos! lite tyngre men brutalt starkt!
 
Använder du en 100 grain spets så hamnar vikten
 oftast över 25 gram (ca 400 grain), en minimivikt i bla Danmark och på Åland.

Nytt är jakten på kron, dov och sikahjort i Danmark som kräver en pil med en lägsta vikt på 33 gram (509 grain) och fasta trebladiga spetsar. Skaft som GoldTip Kinetic Kaos, Easton FMJ ger den extra vikten.

I vissa fall kan det var svårt att nå upp till 25 grams gränsen, ett enket sätt att justera pilen är med en tyngre insats eller med extra vikter 10 eller 20 grain som fäster i insatens bakdel.

Vi har givetvs pilar för kraftigt vilt som buffel mfl, här kommer GoldTip Kinetik till sin rätt. Ett Kinetic BIGGAME med en 180 grain spets ger dig en pil som väger in på 700 grain (nära 40 gram)  behöver du ännu tyngre pil har Easton Dangerous Game med pilvikter som närmar sig 1000 gr

Som traditionell bågjägare kan du ha fördel av en balanspunkt som ligger längre fram på pilen, en styvare pil med tyngre spets och eller tyngre insats ger denna effekt! Kom ihåg att undvika wraps och lysnockar som förstör effekten av en tyngre spets.

 

Hur bygger man en pil?


Samtliga parametrar du väljerpåverkar pilens balanspunkt och precision.

Normalt vill man ha en balanspunkt (FOC) melllan 8 och 12% i vissa fall kan en högre procentsats vara bra då pilen "följer" spetsen bättre.

-          En tyngre spets påverkar den dynamiska spinen så att pilen uppträder”mjukare” 
           (Ger även större FOC)

-          En tyngre fena påverkar den dynamiska spinen så att pilen uppträder”styvare”.
           (Minskar även FOC)

-          Ett tyngre skaft (större massa)påverkar den dynamiska spinen så att pilen uppträder”mjukare”.
           (Kräver högre spetsvikt för att bibehålla FOC)

-          Ett längre skaft påverkar den dynamiska och statiska spinen så att pilen uppträder”mjukare”.
           (Kräver högre spetsvikt för att bibehålla FOC)

-          Ett kortare skaft påverkar den dynamiska och statiska spinen så att pilen uppträder”styvare”.
           (Använd en lägre spetsvikt för att bibehålla FOC)